Polarisatie op de werkvloer: van inzicht naar uitweg
02.06.2025 – 09:30Polarisatie komt steeds vaker voor op de werkvloer: van onderlinge verdeeldheid en een gevoel van wantrouwen, tot micro-agressies en zelfs geweld. Wil je leren hoe je hiermee kan omgaan en effectief kan ingrijpen? Deze verdiepingsdag is bedoeld voor leiders en procesbegeleiders die polarisatie in teams, organisaties of de samenleving willen aanpakken.
Wat leer je in deze verdiepingsdag?
Tijdens deze verdiepingsdag ontdek je het verschil tussen spanning, conflict en polarisatie, evenals het onderscheid tussen toxische en democratische polarisatie.
Je leert hoe polarisatie ontstaat, welke rollen mensen hierin spelen en welke strategische interventies je kan toepassen.
Aan de hand van concrete casussen oefen je verschillende technieken om polarisatie te doorbreken en zo een positieve impact te maken op je team of organisatie.

- Om deel te kunnen nemen aan deze verdiepingsdag, moet je reeds vertrouwd zijn met de conflictresolutietools van deep democracy. Dit betekent dat je één van de volgende opleidingen hebt afgerond: leveltraining 3 uit het flexibele leerpad voor procesbegeleiders of module 2 van ‘Deep democracy voor leiders’.
- Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille. Hummus is erkend dienstverlener.
Praktische info
Maandag 2 juni, 9u30 tot 17u
375 € exclusief BTW
- 1 dag opleiding van 9u30 tot 17u00
- Vegetarische lunch en koffiepauzes inbegrepen
- Een Hummus-aanwezigheidscertificaat
Dit betekent dat je één van de volgende opleidingen hebt afgerond: leveltraining 3 uit het flexibele leerpad voor procesbegeleiders of module 2 van ‘Deep democracy voor leiders’.
HUMMUShuis, Hendrik Consciencestraat 8, 2800 Mechelen
Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO portefeuille. Meer info vind je hier.
De opleiders

Fanny Matheusen
Fanny is transitiepedagoge, coach en opleider in de Lewis Deep Democracy-methode, met meer dan 25 jaar ervaring in het werken met groepen. Als oprichter van HUMMUS pionierde ze deep democracy in België. Als creatieve ziel heeft ze ook meerdere boeken, blogs en gedichten op haar palmares staan. Fanny volgende meerdere seminaries bij Arnold en Amy Mindell.

Fatma Ozdemir
Fatma is docent, coach en hulpverlener aan de Thomas More hogeschool en is ook actief als zelfstandige.
Ze doceert thema’s zoals conflicthantering en traumasensitief werken aan toekomstige inspecteurs, hulpverleners en andere professionals.
Haar drijfveer? Ze zeggen wel eens: zonder wrijving geen glans… Conflicten, groot en klein, zien we overal om ons heen – zowel in onze persoonlijke levens als op de werkvloer. Haar doel is om de onderliggende dynamieken van deze conflicten te doorgronden, zodat we constructiever kunnen omgaan met spanningen en uiteindelijk de glans in relaties en situaties kunnen terugvinden.