Karel de Grote Hogeschool
Uncontroversial
Met het project ‘Uncontroversial: Making teachers more comfortable with controversial issues’ wilt een Europees consortium van vijf partners (uit Nederland, Bulgarije, Portugal en België) leerkrachten in het secundair onderwijs ondersteunen bij het werken rond controversiële topics in de klas.
Het team achter Uncontroversial hoorde een nood bij leerkrachten aan handvatten om controversiële onderwerpen te bespreken, zeker als het gaat om meerstemmigheid een plaats te geven op school. Ze ontwikkelen trainingen, lesmateriaal, een ‘Bias Awareness Meter’, 360 video’s en bijbehorende lesplannen over gender, kolonialisme, racisme en mentale gezondheid.
Door in een veilige (school)omgeving respectvol te leren discussiëren over verschillen, op zoek te gaan naar overeenkomsten en samen een controversieel topic te behandelen, zijn leerlingen immers beter voorbereid op het leven in een diverse samenleving als een actieve en kritische burger.
In de keuze van thema’s voor het lesmateriaal – gender, racisme, kolonialisme, mentale gezondheid, electorale politiek en Palestina en Israël – richten ze zich op onderwerpen waarin vaak de minderheidsstem wordt genegeerd en die niet vaak aan bod komen in de klas. Dit gebeurt bovendien in samenwerking met partners uit verschillende Europese contexten, wat het perspectief nog meer verbreedde en verrijkte.
Uncontroversial vertrekt vanuit de overtuiging dat scholen een mini-samenleving zijn, waar jongeren kunnen leren omgaan met diversiteit aan meningen, overtuigingen en achtergronden. Door leerkrachten te ondersteunen, versterken ze hun vermogen om die meerstemmigheid niet uit de weg te gaan, maar net zichtbaar te maken in de klas. Met concrete workshops en werkvormen toon je leerkrachten en leerlingen namelijk dat meningsverschillen niet bedreigend moeten zijn, maar hoe je er verbindend mee kan omgaan in een klascontext.
Uncontroversial kwam tot stand via een samenwerking met Erasmus Universiteit Rotterdam, Albeda scholengroep Rotterdam, Delft Digital Learning (Portugal) en NTCenter (Bulgarije) met de steun van de Europese Unie.


Bias Awareness Meter
Met de Bias Awareness Meter kunnen leerkrachten zichzelf testen op vooroordelen en drogredenen, en dit ook in de klas met hun leerlingen gebruiken.
