Raak vzw
Raak-griezeltochten
Tijdens een uitgestippelde wandeling kunnen deelnemers van de Raak-griezeltochten op 7 plaatsen een QR-code scannen. Die leidt hen telkens naar een deel van een griezelverhaal en een leuke doe-opdracht voor de kinderen. Aan het einde van de tocht hebben de deelnemers het hele verhaal gehoord en een fijne wandeling gemaakt. Om het voor alle gezinnen aantrekkelijk te maken, biedt Raak telkens twee verhalen aan: een verhaal voor jonge durvers tot 10 jaar en een verhaal voor iets oudere griezelfanaten.
De verhalen gaan elke editie aan de slag met een ander boeiend thema: grootschalig luisteren en polarisatie, nepnieuws als bron van polarisatie, en actief luisteren en democratische processen. De interactieve wandeltochten nodigen uit om samen stil te staan bij luisteren, democratische vaardigheden en meerstemmigheid in onze samenleving. Op speelse wijze worden kleine en grotere kinderen en ouders uitgedaagd tot dialoog, samenwerking en verbinding.
De gratis en lokaal toegankelijke Raak-griezeltochten maken meerstemmigheid tastbaar én leefbaar in de straten van Vlaanderen en Brussel. Via speelse verhalen en interactieve opdrachten creëren ze ruimte voor gesprekken tussen jong en oud, mensen met verschillende achtergronden en meningen. Ze bieden een verbindend narratief door verhalen die verschillen erkennen maar niet uitvergroten.
De verhalen en opdrachten zijn opgebouwd rond de Raak-dialoog en luistermethodiek, die gebaseerd is op het principe dat ook de minderheidsstem gehoord moet worden. Via oefeningen in luisteren, verhalen met meerdere perspectieven en bewustwording rond uitsluiting en vooroordelen krijgen deelnemers de kans om stil te staan bij het belang van ‘de andere stem’.
In plaats van angst en verschil te versterken, gebruikt Raak het ‘griezel’-concept als kapstok om begrip, betrokkenheid, actief luisteren en empathie te stimuleren. De griezeltocht van Raak wil een antwoord bieden op de verharding in de samenleving. Niet door te moraliseren, maar door te spelen, te vertellen en te luisteren. Deelnemers leren via verhalen en opdrachten om meningsverschillen niet uit de weg te gaan, maar erover in gesprek te gaan.
De Raak-griezeltochten startten tijdens de corona-periode als een laagdrempelig initiatief om mensen in eigen bubbel toch nog een boeiende activiteit aan te bieden. Ondertussen werken ze samen met meer dan 150 lokale afdelingen, bereiken ze duizenden gezinnen en zijn ze volop bezig met de voorbereidingen van hun volgende editie.
Raak
Met duizenden vrijwilligers in meer dan 450 Vlaamse en Brusselse buurten doet Raak elke dag opnieuw buurten bruisen. Met fijne activiteiten brengen ze buurtbewoners samen. Samen met hen werkt Raak aan een buurt met meer verbinding en gezelligheid, en steken ze de handen uit de mouwen om die buurt leuker en beter te maken.
Mensen zijn de motor van hun buurt, Raak de vonk die hen in gang zet.