De Scholierenkoepel
De Scholierenkoepel is de vereniging van, voor en door scholieren! Ze willen graag de stem van alle scholieren uit het secundair onderwijs in Vlaanderen en Brussel laten klinken bij de minister, in de media en bij elk onderwijsdebat. Dit laten ze hen vooral zelf doen: scholierenvertegenwoordigers vertolken wat ze breed bevraagd hebben bij duizenden scholieren, op hun eigen ‘scholierse’ wijze.
In de vaak erg gepolariseerde debatten rond onderwijs vergeet men steevast de stem te beluisteren van een erg belangrijke groep: de scholieren zelf. Hun ervaringen, hun kijk en kennis op thema’s wordt zelden meegenomen in beleid en onderzoek. Hun stem brengt nochtans vaak mooie nuances in tweestrijden als ‘welbevinden of kennisoverdracht’, in het gelijke kansen-debat, bij het omgaan met sociale media,… De Scholierenkoepel is ervan overtuigd dat beslissingen beter zouden worden als deze stem meegenomen wordt.
Ook proberen ze met de Scholierenkoepel alle stemmen van scholieren te horen. Zo gaan ze bij grote bevragingen op zoek naar de mening van specifieke groepen wiens stem minder luid klinkt: OKAN-leerlingen, scholieren uit buitengewoon onderwijs, jongeren die thuisonderwijs volgen,… We hebben ook oog voor deze groepen bij de keuze van de adviezen die we uitbrengen en gaan dan ook echt met hen in gesprek. Zo vinden momenteel klasgesprekken plaats in scholen met arbeidsgerichte finaliteit om hen te beluisteren in een advies rond het imago van hun richtingen.
De stem van scholieren klinkt bij de Scholierenkoepel niet alleen luid naar buiten, ook in de interne werking is dit evident. Scholieren zijn er letterlijk de baas. Zij bepalen de koers. Daarnaast denkt en werkt een grote groep scholierenvrijwilligers mee aan acties. Om ook binnen hun werking meerstemmigheid te stimuleren, passen ze steevast enkele deep democracy tools toe, zoals starten met een check-in en in discussies de nee-stem empoweren.
De Vlaamse Scholierenkoepel
De Vlaamse Scholierenkoepel is er voor alle leerlingen van het secundair onderwijs uit Vlaanderen en Brussel. Dat wil zeggen: leerlingen van elke onderwijsvorm, in elke richting en van alle onderwijsnetten. Voor meer dan 500.000 scholieren dus!
Een 30-tal enthousiaste scholieren besturen de organisatie vanuit de Algemene Raad. 5 jongeren smijten zich in de Raad van Bestuur. En daarnaast zijn er ook nog 6 scholierenvertegenwoordigers die de stem van de scholieren tot bij het beleid brengen.