Avansa Oost-Brabant
De Conversaties
Met De Conversaties gaat Avansa Oost-Brabant een meerstemmig gesprek aan over ons koloniale verleden.
Na de bekendmaking van (en dan vooral het geruzie rond) het eindrapport van de Congo-commissie stelden onderzoekers aan de KU Leuven vast dat er veel problemen werden benoemd maar ze niet werden opgelost. Zo gingen ze op zoek naar manieren om moeilijke gesprekken te voeren zonder te vervallen in discussie of heen-en-weergeroep.
Avansa Oost-Brabant bouwde verder op dit eerste experiment en paste de ontwikkelde gespreksmethode toe in De Conversaties. Vijf zaterdagen lang legden deelnemers hun hart op tafel. Begeleid door een moderator deelden ze hun ervaringen over hun band met het koloniale verleden, de naweeën daarvan en de impact ervan op hun leven. Avansa Oost-Brabant creëerde ook een bijbehorende podcast na afloop van de gesprekken.
Geen enkel verhaal is zwart-wit. Achter elk groot plaatje zitten mensen van vlees en bloed. Achter elke discussie gaan mensen schuil met een uniek verleden. Dat hebben de deelnemers aan den lijve ondervonden. Hoewel ze allemaal een connectie hebben met Congo, kenden ze allemaal andere waarheden, gebaseerd op waarheidsregimes die in onze samenleving aanwezig zijn.
De deelnemers wonnen aan bewustzijn over machtsverschillen in de samenleving, hoe deze zich vertalen naar hun eigen omgeving en hun eigen positie en rol hierin. Dit traject en deze manier van gesprekken met elkaar aan te gaan, hebben ervoor gezorgd dat er oprecht werd geluisterd, begrip opgebracht, ruimte gemaakt voor emotie, erkenning voor slachtofferschap.
Podcast
In de podcast worden enkele verhalen gedeeld, alsook de methodiek besproken die gehanteerd werd in De Conversaties.
Bijna 150 jaar geleden is het dat de Belgische koning Leopold II Congo in handen kreeg. Daarna werd het meer dan 50 jaar een Belgische kolonie of zeg maar, de graaikamer voor de Belgische bedrijven en banken op de kap van de Congolezen. Terwijl Belgische kinderen op school leerden dat het allemaal draaide om ontwikkeling, om beschaving van die arme zwarten.
De koloniale ideeën van toen zijn vandaag nog steeds niet helemaal afgeschud. Ook bij sommige Afrikanen blijken bepaalde ideeën er nog steeds ingeprent. Maar er beweegt wat en de meningen zijn soms verhit. Moeten alle standbeelden van Leopold II tegen de vlakte? Mag je nog blank zeggen en wat met het n-woord? Hoe kijkt de oudere generatie Belgen daar tegenaan? En wat denken mensen hier bij ons met roots in de voormalige kolonies?
