Deep democracy leertraject voor coaches en therapeuten
Transformerend coachen
15.09.2025 – 09:30 – 16.09.2025 – 17:00Onze cliënten en coachees vertrouwen ons hun verhalen toe. Dat zijn kostbare woorden. Hoe kunnen we daar verdiepend mee werken en alle stemmen in deze verhalen tot hun recht laten komen? Hoe kunnen we waar nodig deze woorden en verhalen in een maatschappelijke context brengen?
Uitsluitingsmechanismes zorgen er immers voor dat niet iedereen gehoord wordt, soms ook niet in onze therapiekamer of coachruimte.
Wil jij meer diverssensitief en empowerend leren coachen of begeleiden? Dan is dit leertraject er voor jou.
We bieden een rijke grond aan om te leren met inspirerende kaders, ervaringsgerichte oefeningen en uitnodigingen tot persoonlijke groei.
Op 15 en 16 september starten we met module 1.
“We see the other until we develop a kinship. We see the other until we develop community. We see the other until we’re able to establish some sense of who we are together.”
Resmaa Menakem
- 15 en 16 september 9u30-17u00: module 1
- 3 oktober 9u30-11u00: online supervisie
- 13 en 14 oktober 9u30-17u00: module 2
- 28 november 9u00-12u00: live opvolgsessie van 3 uur in het HUMMUShuis
- Deze opleiding is GEEN gecertificeerde Lewis Deep Democracy opleiding maar een eigen product van HUMMUS
- We bekijken of er doorstroom mogelijk is naar L4 met een schakelprogramma – binnenkort meer info
Wat leer je tijdens dit leertraject?
- je maakt kennis met deep democracy als inspirerend kader om te werken met de wijsheid die in elke persoon aanwezig is.
- je leert hoe je de basistools van deep democracy kan inzetten in 1 op 1 begeleidingswerk.
- je leert werken met weerstand als inzet in het begeleidingsproces.
- je oefent met spiegelend luisteren, verschillende kanalen van bewustwording, genogrammen,…
- je maakt kennis met hoe uitsluiting zich toont in de coachruimte of therapiekamer.
- je verkent je eigen verhalen rond anderszijn en uitsluiting en hoe je die passend kan inzetten in begeleidingswerk.
- je leert hoe je een safe en soms een brave space kan faciliteren.
- je verkent je eigen levensgeschiedenis, heilige huisjes en privileges die jouw blik als professional bepalen. Zelfkennis is de sleutel om echt met een open blik te luisteren.
- je wordt je meer bewust van de kracht van resonantie en het verschil met projectie in het proces van overdracht en tegenoverdracht in begeleidingswerk.
Wat mag je verwachten?
Dit opleidingsprogramma is gebaseerd op de rijke ervaring van Meike en Fanny in het meerstemmig begeleiden van mensen die anders-zijn. Wij laten ons inspireren door deep democracy, proceswerk, beschermjassen, holding space en schaduwwerk. Wij willen een veilige ruimte creëren voor elke deelnemer aan dit leertraject om te oefenen, om persoonlijk te groeien en om kennis en ervaring te delen met anderen. Er zijn mogelijkheden om cases te bespreken.
Het leertraject bestaat uit 2 X 2 dagen intensief en ervaringsgericht leren. Daartussenin is er een online groepssupervisie waarbij je de mogelijkheid hebt om te bespreken hoe je het geleerde in de praktijk hebt gebracht.
Het traject rondt af met een live opvolgsessie waarbij er samen met de groep gekeken wordt wat nog nodig is: meer oefenen, good practices delen, cases bespreken, …?
Hierbij werken we op maat.
Doelgroep
Dit leertraject is ontworpen voor loopbaancoaches, coaches, psychotherapeuten, ergotherapeuten, sociaal verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, psychologen, psychologisch consulenten en pedagogen. Kortom iedereen die 1 op 1 werkt met cliënten, patiënten en hen wil begeleiden op een verdiepende manier.
Dit is geen coach-of therapieopleiding. We gaan ervan uit dat jij al een basisopleiding in het coachen of begeleiden van mensen behaald hebt en op zoek bent naar het verrijken van je rugzak.

Wie zijn de opleiders?

Fanny Matheusen
Fanny is transitiepedagoge, coach en opleider in de Lewis Deep Democracy-methode, met meer dan 25 jaar ervaring in het werken met groepen. Door Hummus op te richten, pionierde ze deep democracy in België. Als creatieve ziel heeft ze ook meerdere boeken, blogs en gedichten op haar naam. Fanny certificeerde zich in 2023 in Schaduwwerk omdat dit krachtige werk haar deelnemers ondersteunt bij het verdiepen in een vitale grondhouding.

Meike Vroom
Meike is een oplossingsgericht en transcultureel systemische opgeleide psychotherapeut die in haar eigen praktijk vooral werkt met mensen die doelwitten zijn van uitsluiting, specifiek vanuit discriminatie, racisme, trans- en homofobie. Ze werkt vanuit het gedachtegoed van Beschermjassen waar expliciet ruimte wordt gemaakt voor diversiteit, zowel in je eigen geschiedenis als in die van de ander die je ontmoet in de therapeutische/coach relatie.
Hiernaast werkt zij in een dokterspraktijk als 1e lijns psychotherapeut ter ondersteuning van de huisartsengroep.
Sinds 2017 werkt ze als diversiteitsanker en docent aan de opleiding Toegepaste Psychologie van Thomas More in Antwerpen.
Praktische info
1.950 € exclusief BTW
- 2 x 2 dagen opleiding van 9u30 tot 17u00
- Vegetarische lunch en koffiepauzes inbegrepen
- 1 x online supervisie van 90 minuten tussen de twee modules
- 1 x opvolgsessie live van 3 uur ongeveer 6 weken na module 2
HUMMUShuis, Hendrik Consciencestraat 8, 2800 Mechelen
Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO portefeuille. Meer info vind je hier.